Stray Dogg – Izveštaj sa lica mesta

Koncert beogradskog alternativnog benda, Stray Dogg, održan je 22. aprila na sceni Studentskog Kulturnog Centra u Kragujevcu. Pored standardnog repertoara, bend je ovom prilikom promovisao svoj debitujući album Come Along Wind i izveo nekoliko singlova sa prethodnog albuma. Kao gost iznenađenja, te večeri im se na sceni pridružila i Ana Ćurčin, koja je zajedno sa svojim prijateljem i frontmenom grupe, Dušanom Dukatom Strajnićem, otpevala nekoliko pesama i oduševila Kragujevčane.

Interesovanje za ovaj koncert je bilo toliko da se tražila karta više, a kapacitet SKC-a ispunjen do maksimuma. Ipak, i pored velikog broja ljudi, atmosfera je bila topla i intimna, prvenstveno zbog prigušenog svetla, laganog ritma i specifične boje vokala. Tokom kraćeg uvodnog dela u kome su dominantnu ulogu imali klavir i bas gitara, koncert je ubrzo dobio i koncept performansa, sa pojavom neobičnih vizuelizacija u vidu pokretnih apstraktnih slika inspirisanih morem, prirodom i mistikom kosmosa.

Ovakvu igru vizuelnih elemenata na sceni, osmislio je novosadski grafički dizajner, Vladimir Ilić, koji je po završetku Fakulteta Tehničkih Nauka počeo da sarađuje sa frontmenom i kreira vizuelizacije pojedinih spotova Stray Dogga. Nakon toga, publika je oduševljeno pozdravila Dukata, koji je uz nekoliko arpeđata na gitari prošao kroz publiku, pozdravio sve prisutne i izveo prvi singl sa novog albuma, No one but you.

IMGP5733 (1).jpg

Nastavak koncerta je protekao u istom raspoloženju, a publika je imala priliku da čuje i singlove poput Almost, She said, Smile, What could have been, Time i mnogih drugih, dok na scenu nije nastupila beogradska kantautorka i umetnica Ana Ćurčin. Ona je sa Dukatom u akapela verziji (akustičnih gitara i usne harmonike), izvela nekoliko pesama i kavera toliko dobro, da je i pored teksta na engleskom, publika bila u stanju da doživi svaku emociju i izgovorenu reč. Upravo ovo i predstavlja jedan od razloga, pored neprikosnovenog kvaliteta, zbog kojeg su ova dva umetnika toliko cenjena i poštovana.

Sve pesme Stray Dogga imaju originalne, sentimentalne tekstove posvećene izgubljenoj ili srećnoj ljubavi, usamljenosti, čežnji ili nekom drugom mračnijem periodu života. Ipak, svaka od ovih tema, uprkos svojevrsnoj mainstream konotaciji (jer ih u velikoj meri koriste izvođači Bilbordovih top lista), odstupa od ustaljenih šablona patetike i komercijale. Po završetku singla Crimson moon, Dukat je izveo devojku iz publike uz singl Disappear i zahvalio publici na ukazanoj podršci, priznajući da je i sam zatečen zbog ovolike posećenosti jer žanr amerikane nije tipičan i blizak publici sa ovih prostora.

Kao što znate, žanr Stray Dogga uglavnom ne odstupa iz okvira amerikane i dream pop-a, ali povremeno sadrži i elemente indi roka, što i nije tako loša kombinacija, naročito kada se čuje u live izvođenju. Za razliku od bendova koji imaju milione pregleda na youtube-u, poput Cigarets After Sex, Passinger i Heartless Bastards, Stray Dogg nije nastao kao produkt profitabilnosti, već isključivo kao kreacija umetnika koji su želeli da se bave onim što vole i ostanu dosledni u tome.

Nakon koncerta smo saznali da Ana i Dukat već nekoliko meseci rade na aranžmanima i da je večerašnji koncert deo turneje tokom koje će promovisati nove albume i tim povodom održati nekoliko zajedničkih koncerata u regionu. Drago nam je što su zadovoljni našim gostoprimstvom i naravno, svim srcem im želimo mnogo lepih trenutaka i uspomena sa predstojeće turneje.